Viña Maycas del Limarí

Viña Maycas del Limarí grundades 2005 i Limarí Valley, en av Chiles nordligaste vinregioner, ca 400 km norr om Santiago. Ljuset, de kalkrika lerjordarna, morgondimman och de svala havsvindarna som är karaktäristiskt för Limarí-dalen fick chefsvinmakaren Marcelo Papa att till en början benämnda det då nystartade projektet för ”Magic Valley”.

Limarí

Limarí kännetecknas av ett medelhavsklimat med havsinfluenser i form av svala vindar samt camanchaca-marindimman som sveper in i dalen under morgontimmarna och svalkar den annars varma regionen. Morgondimman och de svala havsvindarna förlänger druvornas mognadsprocess vilket ger viner med en hög koncentration och god fräschör. Kalkrika lerjordar bidrar i sin tur med en tydlig mineralkaraktär i vinet. I Limarí odlas framförallt Chardonnay samt Pinot Noir-druvor.

Inka-influenser

Inkariket sträckte sig under sin stortid (1200-1500-talet) över 4,000 km från Cusco i Peru och söder ut längst med Anderna ner över Colombia, Ecuador, Peru, Bolivia, Chile och Argentina och täckte ett område på mer än 3 miljoner kvadratkilometer. Limarí hörde till vad inkafolket kallade det ”södra kungariket”, området var betydande på grund av sin tillgång på mineraler så som koppar, guld och turkosa halvädelstenar.

Influenserna från inkafolket i området är än idag närvarande med bland annat stenlämningar samt terrassodlingssystem. Maycas betyder ”odlingsmarker” på Quechua (inkaspråket) och var tillsammans med ”Inti” (=solen) två viktiga grundpelare. Inkafolket skapade bland annat den berömda solkalendern som används än idag.

SE VINER