Emiliana-grapes-BW

GÊ, Emilianas ikonvin, uttrycker till fullo vinhusets biodynamiska filosofi. Namnet kommer från grekiskan och betyder mark/jord. Första årgången lanserades 2003 som Sydamerikas första biodynamiskt certifierade vin.

GÊ skapades som en hyllning till marken där druvorna odlas och till det arbete som utförts på platsen i generationer. I vinet möts energierna från kosmos, jorden och människan i en unik konstellation vilket ger ett komplext vin med en stor personlighet som reflekterar den plats där druvorna har odlats.

Druvorna fermenteras med vildjäst. Basen i vinet är alltid Syrah som motsvarar omkring 50 % av vinet. Carmenere är den näst viktigaste druvsorten, följt av Cabernet Sauvignon.

Los Robles

GÊs druvor odlas på vingården Los Robles. Los Robles betyder ”ekar” på spanska och är en hyllning till den plats som ger liv åt Emilianas ikonviner.

Vingården Los Robles ligger i söderläge på 245 meters höjd i sluttningen av det berg som löper längst med hela Colchagua-dalen, från bergskedjan Anderna och ut till Stilla havet. Vingårdens söderläge gör att vingården skuggas något tidigare än övriga delar av dalen under sommareftermiddagarna. Den lägre temperaturen ger en långsammare druvmognad vilket skapar en fin balans mellan aromer, syra och alkohol. Området har en varierad jordmån som möjliggör perfekt mognad för samtliga druvkomponenter i GÊ.

Los Robles var Emilianas första vingård att 2001 bli ekologiskt certifierad och 2003 biodynamiskt certifierad. På Los Robles strävar man efter en biologisk mångfald och här odlas därför medicinalväxter, lokala blommor och fruktträd som samexisterar med alpackor, rävar och vilda fåglar.  2008 blev Los Robles även certifierad koldioxidneutral.

Vinmakarna

Noelia Orts är bofast vinmakare på Los Robles Estate. Noelia tog examen inom oenologi på yrkeshögskolan i Valencia, Spanien, för att sedan resa världen över för att insupa så mycket kunskap om vinodling som möjligt. 2009 anlände Noelia till Chile och efter att ha förtrollas av de chilenska vinerna, beslöt hon sig för ta en magisterexamen i oenologi på universitetet i Chile. 2011 blev hon en del av Emiliana och är nu mer ansvarig för Signos de Origen, Coyam och GÊ, tillsammans med Álvaro Espinoza.

Alvaro är en av Chiles mest kända vinmakare. Han har varit en del av ett flertal framgångsrika projekt, bland annat införandet av den biodynamiska vinodlingen. Han har varit konsulterande vinmakare på Emiliana sedan år 2000 och har bidragit till att skapa ekologiska- och biodynamiska premiumviner från Casablanca , Maipo och Colchaguadalen.

SE VINER