Coyam

Coyam

Den första årgången av Coyam, Emilianas ekologiska och biodynamiska signaturvin, lanserades 2001. Coyam betyder ekskog på Mapuche-folkets språk; Mapudungún. Namnet kommer från de majestätiska träd som än i dag omger vingården Los Robles där druvorna odlas.

Coyam uttrycker till fyllo det chilenska klimatet med de många soltimmarna och svala sommarkvällarna. Varje årgång av Coyam består av minst 30 % Syrah som vanligen ackompanjeras med druvorna Carmenere, Cabernet Sauvignon, Mourvedre och Petit Verdot. Oberoende val av druvsort och proportioner, bevaras den unika och distinkta identiteten årgång efter årgång och varje år levereras ett vin fullt av karaktär och god koncentration med en förförisk doft av röd frukt samt silkeslena tanniner. 

Los Robles

Coyams druvor odlas på vingården Los Robles. Los Robles betyder ”ekar” på spanska och är en hyllning till den plats som ger liv åt Emilianas ikonviner.

Vingården Los Robles ligger i söderläge på 245 meters höjd i sluttningen av det berg som löper längst med hela Colchagua-dalen, från bergskedjan Anderna och ut till Stilla havet. Vingårdens söderläge gör att vingården skuggas något tidigare än övriga delar av dalen under sommareftermiddagarna. Den lägre temperaturen ger en långsammare druvmognad vilket skapar en fin balans mellan aromer, syra och alkohol. Området har en varierad jordmån som möjliggör perfekt mognad för samtliga druvkomponenter i Coyam.

Los Robles var Emilianas första vingård att 2001 bli ekologiskt certifierad och 2003 biodynamiskt certifierad. På Los Robles strävar man efter en biologisk mångfald och här odlas därför medicinalväxter, lokala blommor och fruktträd som samexisterar med alpackor, rävar och vilda fåglar.  2008 blev Los Robles även certifierad koldioxidneutral.

Vinmakarna

Noelia Orts är bofast vinmakare på Los Robles Estate. Noelia tog examen inom oenologi på yrkeshögskolan i Valencia, Spanien, för att sedan resa världen över för att insupa så mycket kunskap om vinodling som möjligt. 2009 anlände Noelia till Chile och efter att ha förtrollas av de chilenska vinerna, beslöt hon sig för ta en magisterexamen i oenologi på universitetet i Chile. 2011 blev hon en del av Emiliana och är nu mer ansvarig för Signos de Origen, Coyam och Ge, tillsammans med Álvaro Espinoza.

Alvaro är en av Chiles mest kända vinmakare. Han har varit en del av ett flertal framgångsrika projekt, bland annat införandet av den biodynamiska vinodlingen. Han har varit konsulterande vinmakare på Emiliana sedan år 2000 och har bidragit till att skapa ekologiska- och biodynamiska premiumviner från Casablanca , Maipo och Colchaguadalen.

SE VINER