Bonterra Organic Estates

Bonterra Organic Vineyards

Det ekologiska vinhuset Bonterra Organic Estates grundades 1987 av Fetzer Vineyards som var pionjärer inom hållbar vinodling. Bonterra har sedan starten, långt innan ekologiska produkter var en självklarhet i handeln, odlat enligt ekologiska principer. Hos Bonterra har man en stor respekt för naturen och redan från start var man övertygad om att den ekologiska odlingen ger hälsosammare vinstockar, smakrikare frukt och därmed uttrycksfullare viner av hög kvalitet.

Bonterra är baserade i Mendocino County, nära Kaliforniens norra kust bland branta kullar och böljande dalar, en idealisk plats för att producera ekologiska- och biodynamiska viner med de torra och varma somrarna, de svalkande dimmorna från Stilla havet, rika jordar och en stor mångfald av djur och växtlighet. Stora temperaturskillnader mellan dag och natt förlänger druvornas mognadsprocess och bidrar till en hög koncentration av både färg och smak.

Ekologisk odling

Bonterra är certifierat av CCOF (California Certified Organic Farmers) och uppfyller de krav som ställs av EU gällande produktion av ekologiskt vin. Hos Bonterra innebär ekologisk vinproduktion mycket mer än att vinet är certifierat, utan här tar man det ekologiska aspekten ett steg längre genom att arbeta proaktivt i harmoni med naturen. Bonterra var till exempel det första vineriet i Kalifornien att arbeta med 100 % förnyelsebar energi samt det första ”Zero Waste” certifierade vinföretaget i hela världen.

Den ekologiska certifieringen innebär bland annat att man inte använder syntetiska bekämpningsmedel eller konstgödsel. Hos Bonterra arbetar man i stället med en mängd ”naturliga” processer så som kompostering och täckgrödor vilka skapar ett naturligt kväve samt ger en bördigare jord vilket minskar behovet av konstbevattning. För att locka fåglar till vingården som äter upp oönskade insekter, har fågelholkar placerats runt om på vingårdarna. Betande får minskar överväxtligheten samt bidrar till gödsling. Kycklingar sprätter i jorden och äter även de oönskade insekter samtidigt som bikuporna på vingården bistår med honungsbin vilka lockar nyttiga insekter. På vingården odlas även lavendel, vallmo och olivträd.

Biodynamisk odling

Bonterra odlar även till viss del enligt den biodynamiska principen vilket innebär en förlängning av den ekologiska odlingen. Metoden utvecklades på 1920-talet och bygger på gamla jordbruksmetoder som syftar till att främja och öka den biologiska mångfalden och aktiviteten i marken. Enligt den biodynamiska principen så ser man vingården och dess mark som en enda levande organism och vissa tider på året tillämpas särskilda mineral- och mikrobiella behandlingar på vingården. Läs gärna mer om biodynamisk odling här.

Läs gärna mer på Bonterra´s hemsida.

SE VINER