USA

Kalifornien ”The Wine State”
Kaliforniens vinodlingar sträcker sig längs med västkusten, från Mendozino i norr till Santa Barbara i söder och inåt landet till Sierra Nevadas sluttningar. Härifrån kommer hela 90 % av USA:s viner, vilket gör Kalifornien till den fjärde största vinproducenten i världen (efter Italien, Frankrike och Spanien). Den populärkulturella sanningen att solen alltid skiner i Kalifornien är en bara en del av framgångssagan. Visst gynnas vinproduktionen av de många soltimmarna, men det är snarare mångfalden av olika mesoklimat och jordmåner som gör Kalifornien till en optimal odlingsplats för såväl blå som gröna druvsorter.

Druvor
Kalifornien är mest känt för sina vita viner på Chardonnay och röda på Zinfandel. Traditionellt är kalifornisk Chardonnay förknippad med rik, tropisk frukt och en rejäl dos ekfat, men i dag produceras många elegantare och friskare viner i de svalare kustområdena i norr. Zinfandeldruvan har en lång historia i trakten och man kan därför finna en hel del gamla stockar som ger koncentrerad frukt och kraftfulla, komplexa viner. Premiumzinfandel har ofta sitt ursprung i Sonoma eller Mendocino, medan Central Valley producerar söta druvor till det kommersiella rosévinet ”White Zinfandel”.

Bordeauxdruvorna Cabernet Sauvignon och Merlot trivs bäst i Napa Valley, navet för Kaliforniens vinturism och hemvist för några av landets mest prestigefulla producenter. I Napa produceras även vita viner av Sauvignon Blanc, med eller utan inslag av ek. Den svårodlade och kinkiga Pinot Noir har haft svårt att finna sig tillrätta under Kaliforniens varma sol, men har under senare år börjat leverera fina viner i svalare distrikt som Russian River Valley och Carneros.

SE VINER

NORTH COAST

I norra Kalifornien är kustinfluenserna starka och morgondimmor hjälper till att bibehålla fräschör i druvorna. Carneros tillhör de svalaste områdena och är specialiserat på Chardonnay och Pinot Noir till både stilla och mousserande viner. Andra viktiga ursprung för svalklimatsdruvor är Sonoma och Russian River Valley.

I Mendocino, det nordligast odlingsdistriktet, odlas högkvalitativ Zinfandel och Chardonnay, men också aromatiska druvsorter som Riesling och Gewürztraminer. Sydväst om Mendozino ligger prestigeområdet Napa Valley, vars medelhavsliknande klimat och grusjordar passar extra bra för den långsamt modnande Cabernet Sauvignon-druvan.

CENTRAL COAST

Central Coast Region erbjuder fina förutsättningar för de flesta druvsorter och, precis som i norra Kalifornien, är avståndet till havet samt jordmån avgörande för val av druva. I Santa Cruz Mountains nyttjas de svala lägena till att producera eleganta röda viner av Cabernet Sauvignon och Pinot Noir samt högklassig Chardonnay.

Monterey County har ett mycket variende klimat och här odlas alla de stora franska rödvinsdruvorna, inklusive Rhône-druvan Syrah som traditionellt vinifieras med den gröna druvan Viognier eller blandas med Grenache och Mourvedre till en så kallad GSM.

Längst söderut ligger Santa Barbara County, där de kustnära lägena domineras av Pinot Noir. Vurmen för Pinot Noir fick sitt startskott i och med filmen Sideways år 2004 och håller i sig än i dag.

SIERRA FOOTHILLS

Vid Sierra Nevadas fot har man odlat vin ända sedan guldrushens dagar. Varma dagar och kalla nätter ger bra fruktkoncentration och smakrika viner. Specialiteten är Old Vine Zinfandel och olika italienska rödvinsdruvor.

CENTRAL VALLEY

Central Valley står för 80 procent av Kaliforniens vinproduktion. Här sker det mesta i stor skala, med hög grad av automatisering i vingårdarna och höga skördeuttag. För att anpassa sig till det torra, varma klimatet har man utvecklat egna druvsorter t.ex. Ruby Cabernet. Zinfandel från Central Valley innehåller ofta en ansenlig mängd restsötma.