Chile

Chile

Historia

Vinet kom till Chile med de europeiska kolonisatörerna och de katolska prästerna under 1500-talet för att brukas som nattvardsvin. Det sägs att det var den spanska conquistadoren Francisco de Aguirre som i mitten av 1500-talet tog de första sticklingarna till Chile, och 1551 skördades de första druvorna i Copiapó, beläget i norra Chile.

Under 1860-talet då Europas vingårdar ödelades av den fruktade vinlusen Phylloxera Vastatrix, blomstrade vinhandeln i Chile. I dag rankas Chile som världens sjätte största vinproducerande land efter Italien, Spanien, Frankrike, USA och Argentina. På Systembolaget i Sverige ligger chilenska viner på en sjätte plats på försäljningstoppen.

Ett vinparadis

Chile kallas av många för ett vinparadis. Det är nämligen få platser på jorden erbjuder så pass optimala förutsättningar för vinodling. Vingårdarna är bland de mest hälsosamma i världen och eftersom vinlusen aldrig har hittat hit växer de flesta vinrankorna på oympade rotstockar.

Som världens längsta land bjuder Chile på starka kontraster i form av världens torraste öken; Atacamaöknen i norr och de mäktiga glaciärerna i söder. I öst ligger bergskedjan Anderna som bidrar med smältvatten och altitud och från väst sveper svala vindar och dimmor in från Stilla havet. Dessa fyra barriärer isolerar och skyddar, samtidigt som de bidrar till stora variationer i jordmån och klimat.

Chile bjuder på många soldagar per år och många soltimmar per dygn. Det torra klimatet reducerar risken för skadeangrepp. Det råder stor temperaturskillnad mellan dag- och natt (ibland upp till 20 grader) vilket ger en lång växtsäsong som bidrar till en bra druvkoncentration.

I Chile har man valt att dela in landet i tre zoner; Andes, Entre Cordillera och Costa. Läs gärna mer om zonindelningen här.

Något för alla

Den mest odlade rödvinsdruvan är Cabernet Sauvignon och den mest odlade vitvinsdruvan är Sauvignon Blanc samt Chardonnay. I Chile produceras viner i många olika stilar och prisklasser, från lättillgängliga, friska och fruktiga sällskapsviner som ska drickas unga, till viner med större komplexitet och struktur lämpade för lagring. Chile erbjuder helt enkelt något för alla.

SE VINER

SAN ANTONIO

Ett kursområde som präglas av ett svalt och maritimt klimat. Här odlas Sauvignon Blanc och några av landets bästa Pinot Noir. San Antonio Valley omfattar även Leyda Valley.

ITATA, BÍO-BÍO OCH MALLERCO

Det sydligaste vindistriktet i Chile. I Bío-Bío är klimatet mycket maritimt eftersom den kustnära bergskedjan är mycket låg. Området präglas av mycket regn och lite sol vilket ger ett kallare klimat. Bío-Bío är ett växande vinområde med många nya och spännande viner.

MAULE

Maule Valley är en av de äldsta vinregionerna och i många vingårdar växer rankorna fortfarande på gamla buskar utan konstbevattning. Maule är en kylig region som präglas av stillahavet och ett mulet väder i väst.  Cabernet Sauvignon, Syrah och Merlot är de mest planterade druvsorterna.

ACONCAGUA

Området domineras av ett varmt och torrt klimat i inlandet och svala havsbriser längst kusten.  Här trivs druvorna Syrah, Cabernet Sauvignon och Carmenére.

CURICÓ

Curicó Valley är Chiles näst största vinregion med stora klimatskillnader, från svalt klimat med starka vindar i öst till ett torrt och klart varmare i öst och väst. På grund av de stora klimatskillnaderna har området ingen dominerande druva utan här odlas mer än 30 olika druvsorter varav Merlot, Cabernet Sauvignon, Carmenere och Sauvignon Blanc är de vanligaste. Området är känt för att generellt ha druvor av hög kvalitet.

MAIPO

Maipodalen är Chiles äldsta och mest berömda vinregion och det varma Medelhavsklimatet i kombination med den fertila och steniga jorden passar perfekt för odling av ursprungstypisk Cabernet Sauvignon. Men även Syrah gör sig bra här. De viktigaste subregionerna är Pirque och Puente Alto som ligger på hög höjd i öster mot Anderna.

RAPEL

Rapel Valley ligger strax söder om Santiago och är uppdelat i två dalar; Cachapoal och Colchagua. Colchagua har ett klimat med en maritim prägel, medan Chachapoal domineras av Anderna. Här odlas druvorna Merlot, Carmenére, Syrah och Cabernet Sauvignon. Området är även känt för att producera de bästa Carmenere-vinerna!

CASABLANCA

Casablancas närhet till Stilla Havet ger stora maritima influenser och området är perfekt för gröna aromatiska druvsorter såsom Sauvignon Blanc, Gewürztraminer, Viognier och Chardonnay. Även Pinot Noir trivs i det lite svalare klimat som regionen erbjuder.

LIMARÍ

Limarí Valley är att av Chiles mest nordliga vinområden med ett svalt klimat och stora influenser från Stilla havet, dock med ytterst lite nederbörd. Jordmånen är kalkrik och jämförs ofta med kimmeridge-jordarna i Chablis. Här produceras friska, eleganta och långlivade viner gjorda på Sauvignon Blanc, Chardonnay, Cabernet sauvignon och Syrah.