Chile

Chile

Ett vinparadis

Det är få platser som erbjuder så pass optimala förutsättningar för vinodling som Chile. Vingårdarna är bland de mest hälsosamma i världen och eftersom vinlusen aldrig har tagit sig till Chile växer de flesta vinrankorna på oympade rotstockar.

Som världens längsta land, 420 mil långt och 18 mil brett, bjuder Chile på starka kontraster i form av världens torraste öken, Atacama, i norr och de mäktiga glaciärerna i söder. I öst ligger bergskedjan Anderna som bidrar med smältvatten och altitud och från väst sveper svala vindar och dimmor in från Stilla havet. De fyra barriärerna isolerar och skyddar, samtidigt som de bidrar till stora variationer i jordmån och klimat.

Chile bjuder på många soldagar per år och många soltimmar per dygn, och det torra klimatet minimerar risken för skadeangrepp. Det råder stor temperaturskillnad mellan dag- och natt (ibland upp till 20 grader) vilket ger en lång växtsäsong som bidrar till en god druvkoncentration.

Något för alla

Den mest odlade rödvinsdruvan i Chile är cabernet sauvignon och de mest odlade vitvinsdruvorna är sauvignon blanc och chardonnay.

I Chile produceras vin i en mängd olika stilar och prisklasser, från lättillgängliga, friska och fruktiga sällskapsviner som bör drickas unga, till viner med större komplexitet och struktur lämpade för lagring i källare. Chile erbjuder helt enkelt något för alla.

Historia

De första vinstockarna kom till Chile med de europeiska kolonisatörerna redan under 1500-talet för att brukas som nattvardsvin. Det sägs att det var den spanska conquistadoren Francisco de Aguirre som tog de första sticklingarna till Chile och 1551 skördades de första druvorna i Copiapó i norra Chile.

År 1854 planterade affärsmannen Silvestre Ochagavía några av de viktigaste franska druvsorterna i Maipo-dalen, strax söder om Santiago. Rankorna anpassade sig snabbt till det chilenska klimatet och när Europas vingårdar ödelades av den fruktade vinlusen Phylloxera Vastatrix under 1860-talet, blomstrade vinhandeln i Chile. Europeiska vinmakare stod nu utan arbete och anlitades av chilenska vinproducenter. Med sig tog de vinstockar, kunskap och seder. Redan på 1880-talet belystes den goda kvaliteten på chilenska viner i Bordeaux, Liverpool och Paris.

Vinindustrin i Chile är under ständig utveckling och idag producerar Chile uppskattade viner i alla prisklasser. Chile rankas idag som världens sjätte största vinproducerande land efter Italien, Spanien, Frankrike, USA och Argentina. På Systembolaget ligger chilenska viner på en sjätte plats i försäljningstoppen efter Italien, Frankrike, Spanien, Sydafrika och Australien.

Carmenere, druvsorten som återuppstod

Carmenére, som brukar benämnas som Chiles nationaldruva, importerades från Frankrike under 1830-talet. Men rankorna förväxlades och spreds i Chile i tron om att de var merlot. Det var först 1994 som man med hjälp av DNA-test fick förväxlingen bekräftad och plötsligt hade Chile världens största plantering av carmenére. Läs mer om carmenére-druvan och upptäckten här.

SE VINER

SAN ANTONIO

Ett kustområde som präglas av ett svalt och maritimt klimat. Här odlas sauvignon blanc och några av landets bästa pinot noir. San Antonio Valley omfattar även Leyda Valley.

ITATA, BÍO-BÍO OCH MALLERCO

Det sydligaste vindistriktet i Chile. I Bío-Bío är klimatet mycket maritimt eftersom den kustnära bergskedjan är mycket låg. Området präglas av mycket regn och lite sol vilket ger ett kallare klimat. Bío-Bío är ett växande vinområde med många nya och spännande viner.

MAULE

Maule Valley är en av Chiles äldsta vinregioner och på många vingårdar växer rankorna fortfarande på gamla buskar utan konstbevattning. Maule är en sval region som präglas av Stilla havet och ett mulet väder i väst.  Cabernet sauvignon, syrah och merlot är de mest planterade druvsorterna i området.

ACONCAGUA

Området domineras av ett varmt och torrt klimat i inlandet och svala havsbriser längst kusten.  Här trivs druvorna syrah, cabernet sauvignon och carmenére.

CURICÓ

Curicó Valley är Chiles näst största vinregion med stora klimatskillnader, från svalt klimat med starka vindar i öst till ett torrt och klart varmare klimat i väst. På grund av de stora klimatskillnaderna har området ingen dominerande druva utan här odlas mer än 30 olika druvsorter varav merlot, cabernet sauvignon, carmenére och sauvignon blanc är de vanligaste. Området är känt för att generellt sätt ha druvor av hög kvalitet.

MAIPO

Maipodalen är Chiles äldsta och mest berömda vinregion och det varma Medelhavsklimatet i kombination med den fertila och steniga jorden passar perfekt för odling av ursprungstypisk cabernet sauvignon, även om Syrah också trivs bra här. De viktigaste subregionerna är Pirque och Puente Alto som ligger på hög höjd i öster mot Anderna.

RAPEL

Rapel Valley ligger strax söder om Santiago och är uppdelat i två dalar; Cachapoal och Colchagua. Colchagua har ett klimat med en maritim prägel, medan Chachapoal domineras av Anderna. Här odlas druvorna merlot, carmenére, syrah och cabernet sauvignon. Området är även känt för att producera de bästa carmenére-vinerna.

CASABLANCA

Casablancas närhet till Stilla havet ger maritima influenser och området lämpar sig utmärkt för gröna aromatiska druvsorter såsom sauvignon blanc, gewürztraminer, viognier och chardonnay. Även pinot noir trivs bra i det lite svalare klimat som regionen erbjuder.

LIMARÍ

Limarí Valley är ett av Chiles mest nordliga vinområden med ett svalt klimat och stora influenser från Stilla havet, dock med ytterst lite nederbörd. Jordmånen är kalkrik och jämförs ofta med kimmeridge-jordarna i Chablis. Här produceras friska, eleganta och långlivade viner gjorda på sauvignon blanc, chardonnay, cabernet sauvignon och syrah.