Argentina

Argentina

Argentina är tangons, fotbollens, hästarnas och ”asadons” hemland, men här finns även vild natur, passion och inte minst vin. Argentina är världens femte största vinproducent med en vinodlingsareal på omkring 200,000 hektar och en årsproduktion på över 12 miljoner liter. Fram till 1990-talet såldes merparten av det vin som producerades på den inhemska marknaden men idag ökar exporten i snabb takt.

Druvor

Argentina bjuder på en bred variation av stilar och prisklasser, från enkla bordsviner till komplexa och smakrika viner. För många är druvorna Malbec, Bonarda och Torrontés synonyma med Argentina men här odlas även en stor variation av internationella druvsorter. Malbec har sitt ursprung i franska Cahors men trivs kanske allra bäst i Argentina där den är den mest planterade druvan. Malbec ger allt från lätta roséviner till kraftiga och komplexa rödviner. Bonarda är Argentinas näst mest odlade druva som med sin intensivt mörka färg och sin smakrika frukt ofta används i kombination med andra druvor. Torrentés är landets vita nationaldruva som används både till stilla- och mousserande viner. Torrontés är en aromatisk druva som bjuder på aromer av rosor, jasmin samt kryddor.

Vinregioner

Argentina är uppdelat i elva vinregioner som ligger längs med bergskedjan Anderna, från Salta i norr till Rio Negro i syd. I Mendoza, Argentinas viktigaste vinregion, odlas omkring 70 % av alla druvor.

I Argentina är altituden den viktigaste faktorn för vinodling. Odlingarna ligger mellan 300 – 3000 m.ö.h., men de bästa vingårdarna finner man från 900 m.ö.h. Det är här vinrankorna får som mest solljus samtidigt som luften blir svalare. Argentinas vinodlingar är speciella då de inte påverkas av havsvindar och därmed är bland de få druvorna i världen som odlas på hög höjd i ett kontinentalt klimat. Jorden vid Anderna har låg fertilitet med få organismer, utmärkta förutsättningar för odling av kvalitetsdruvor. De stora höjdskillnaderna bidrar till variationer i mikroklimat och terroir och det är få länder i världen som kan erbjuda den kvalitet på smältvatten som Anderna gör. Det torra klimatet i Argentina gör att användandet av bekämpningsmedel minimeras.

Historik

De första vinrankorna (Criolla Grande) kom till Argentina med de spanska kolonisatörerna och prästen Juan Cidrón redan på mitten av 1500-talet för att säkerställa vin till nattvarden. 1551 anlades de första vingårdarna som spred sig snabb över landets centrala och västra delar.

På 1800-talet invandrade italienare, fransmän och spanjorer till Argentina och förde med sig ytterligare vinodlingstekniker samt druvsorter vilket blev starten för en omfattande och mångfacetterad vinindustri i Sydamerika med ett flertal olika druvsorter, stilar och produktionsmöjligheter som kännetecknar Argentina än i dag.

Under senare år har vinindustrin i Argentina skiftat fokus från kvantitet till kvalitet vilket har lett till att Argentinas anseende i vinvärlden har förbättrats avsevärt.

SE VINER

RÍO NEGRO & NEUQUÉN

Området finner vi i landets södra delar, Patagonien. Här är avkastningen per hektar lägre och klimatet märkbart svalare. Kalla vintrar med varma och torra somrar lämpar sig bäst för gröna druvor som Torrontés och Semillon men även Merlot och Pinot Noir.  I Patagonien odlas endast 1,25 % av landets viner men på senare tid har regionen dock lockat ett flertal nya producenter då den stora temperaturskillnaden mellan natt och dag, Andernas smältvatten och den näringsfattiga jorden har här visat sig ge mycket intressanta viner.

MENDOZA

På andra sidan Anderna från Santiago i Chile ligger Mendoza som är Argentinas viktigaste vinprovins med cirka 70 % av landets vinproduktion. Vinrankorna i Mendoza konstbevattnas med smältvatten som leds genom kanaler till vingårdarna och vattenfördelningen regleras statligt och fördelas mellan de olika vinproducenterna.

Vinrankorna är planterade mellan 600 – 1,500 meter över havet. De lägre temperaturerna i de höga bergen förlänger druvornas mognadsprocess vilket gör vinerna mer eleganta och aromatiska. Drygt hälften av alla druvor som odlas i Mendoza är blå, en tredjedel rosa och resterande gröna. Malbec är det mest planterade druvan och de bästa Malbecviner kommer från Lujan de Cuyo. I de två regionerna Zona Alta del Rio Mendoza och Valle de Uco tillverkas de bästa vita vinerna på framförallt Chardonnay.

SAN JUAN

San Juan är Argentinas näst största vindistrikt. Området ligger 90 mil norr om Mendoza och har ett av de soligaste klimaten i världen med endast 30 molndagar per år. Regionen har landets näst största vinodlingsareal med 22,25% av landets vinodling.  En stor del av Argentinas bordsdruvor som Criolla och Cereza odlas här men de senaste åren har även blå druvor som Bonarda och huvudsakligen Syrah ökat mycket i uppodlad mark och är en trend som förmodas fortsätta.

SALTA OCH CATAMARCA

Området är Argentinas nordligaste vinodlingsområde och även det högst belägna med vinrankor på 1500 meter över havet. Båda områdena är mest kända för sina vita kvalitetsviner tillverkade av druvan Torrontés. Endast 2 % av landets vinproduktion kommer från detta område.

RIOJA

La Rioja är Argentinas äldsta vinodling och klimatet i området är ett av landets torraste. I Rioja används ett uppbindningssystem som lokalt kallas Parall för att skydda druvorna från överdriven solexponering.  Cirka 4 % av landets druvor odlas i Rioja varav Torrontés  står för 40 % av de odlade druvsorterna.