Argentina

Argentina

Argentina är tangons, fotbollens, hästarnas och ”asadons” hemland, men här finns även vild natur, passion och inte minst vin. I dag är Argentina världens femte största vinproducerande land med en vinodlingsareal på 228575 hektar och en produktion på över 12 miljoner liter. Från att främst sålt sitt vin på den nationella arenan blickar man idag ut mot världen och har en snabbt ökande vinexport.                                                                    

Du finner Argentinas vinodlingar längs med Andernas sluttningar från Salta i norr till Rio Negro i syd.  Mendoza är vinets huvudstad och från distriktet med samma namn kommer drygt 70 % vinerna.

I Argentina är altituden den viktigaste faktorn för vinodling och de bästa vingårdarna finner man från 900 meters höjd över havet. Det är här vinrankorna får som mest solljus samtidigt som luften blir svalare ju högre upp man kommer. Argentinas vinodlingar är speciella då de inte påverkas av havsvindar och därmed är bland de få druvorna i världen som odlas på hög höjd i ett kontinentalt klimat. Jorden vid Anderna har låg fertilitet med få organismer, utmärkta förutsättningar för odling av kvalitetsdruvor. Även de stora höjdskillnaderna bidrar till variationer i mikroklimat och terroir som leder till unika viner med mångfald. Det är få länder i världen som kan erbjuda den kvalitet på smältvattnet som Anderna gör och tillsammans med det torra klimatet minimeras användandet av bekämpningsmedel och det är relativt lätt att producera friska och hälsosamma viner.

Historik

De portugisiska och spanska erövrarna började odla vin i Sydamerika redan på 1500-talet. Det var det prästerna från Europa som tog med de första plantorna för att säkerställa vin till nattvarden och det var prästen Juan Cedron som år 1556 tog med de första plantorna till Argentina. De första vingårdarna i Mendoza planterades mellan 1569 och 1589 i en halvöken med tempererat klimat där landets största vinindustri skulle komma att växa fram.    

Vid 1700-talet flyttade många italienare, fransmän och spanjorer till Argentina och tog då med sig både vinstockar och kunskap inom vinodling och jordbruk. Det blev starten för en omfattande och mångfacetterad vinindustri i Sydamerika med ett flertal olika druvsorter, stilar och produktionsmöjligheter som kännetecknar Argentina än idag.

Druvsorter

30 % av de druvsorter som odlas i Argentina är Cereza, Criolla Grande och Criolla Chica. Druvorna är ljusblå eller rosa och av dem tillverkas enkla vita eller ljusa röda bordsviner som nästan uteslutande konsumeras lokalt. 48 % av Argentinas druvodlingar består av blå druvor, 29 % rosa och 23 % gröna. De flesta druvor odlas i landet men det är framförallt Malbec, Bonarda ochTorrontés som exporteras.

Malbec har sitt ursprung i franska Cahors men trivs kanske allra bäst i Argentina där den är den mest planterade druvan. Malbec kan ge väldigt varierade viner, från lätta roséviner till kraftiga och komplexa röda viner. De senare passar utmärkt till grillat, mustiga kötträtter, vilt och kraftiga hårdostar.

Bonarda är Argentinas näst mest odlade druva. Med sin intensivt mörka färg och sin smakrika frukt används druvan gärna i kombination med andra druvor. På senare år har det dock producerats enastående endruvsviner på Bonarda.

Torrentés är landets vita nationaldruva som används till mousserande viner samt vita viner. Druvan bjuder på aromer av rosor, jasmin samt kryddor och passar utmärkt till mat från det asiatiska köket.

SE VINER

RÍO NEGRO & NEUQUÉN

Området finner vi i landets södra delar, Patagonien. Här är avkastningen per hektar lägre och klimatet märkbart svalare. Kalla vintrar med varma och torra somrar lämpar sig bäst för gröna druvor som Torrontés och Semillon men även Merlot och Pinot Noir.  I Patagonien odlas endast 1,25 % av landets viner men på senare tid har regionen dock lockat ett flertal nya producenter då den stora temperaturskillnaden mellan natt och dag, Andernas smältvatten och den näringsfattiga jorden har här visat sig ge mycket intressanta viner.

MENDOZA

På andra sidan Anderna från Santiago i Chile ligger Mendoza som är Argentinas viktigaste vinprovins med cirka 70 % av landets vinproduktion. Vinrankorna i Mendoza konstbevattnas med smältvatten som leds genom kanaler till vingårdarna och vattenfördelningen regleras statligt och fördelas mellan de olika vinproducenterna.

Vinrankorna är planterade mellan 600 – 1,500 meter över havet. De lägre temperaturerna i de höga bergen förlänger druvornas mognadsprocess vilket gör vinerna mer eleganta och aromatiska. Drygt hälften av alla druvor som odlas i Mendoza är blå, en tredjedel rosa och resterande gröna. Malbec är det mest planterade druvan och de bästa Malbecviner kommer från Lujan de Cuyo. I de två regionerna Zona Alta del Rio Mendoza och Valle de Uco tillverkas de bästa vita vinerna på framförallt Chardonnay.

SAN JUAN

San Juan är Argentinas näst största vindistrikt. Området ligger 90 mil norr om Mendoza och har ett av de soligaste klimaten i världen med endast 30 molndagar per år. Regionen har landets näst största vinodlingsareal med 22,25% av landets vinodling.  En stor del av Argentinas bordsdruvor som Criolla och Cereza odlas här men de senaste åren har även blå druvor som Bonarda och huvudsakligen Syrah ökat mycket i uppodlad mark och är en trend som förmodas fortsätta.

SALTA OCH CATAMARCA

Området är Argentinas nordligaste vinodlingsområde och även det högst belägna med vinrankor på 1500 meter över havet. Båda områdena är mest kända för sina vita kvalitetsviner tillverkade av druvan Torrontés. Endast 2 % av landets vinproduktion kommer från detta område.

RIOJA

La Rioja är Argentinas äldsta vinodling och klimatet i området är ett av landets torraste. I Rioja används ett uppbindningssystem som lokalt kallas Parall för att skydda druvorna från överdriven solexponering.  Cirka 4 % av landets druvor odlas i Rioja varav Torrontés  står för 40 % av de odlade druvsorterna.