Viña Maycas del Limarí

Viña Maycas del Limarí grundades 2005 i Limarí Valley, en av Chiles nordligaste vinregioner, ca 400 km norr om Santiago.

Vinmakarna

Huvudvinmakare Marcelo Papa påbörjade sin karriär på Concha y Toro redan 1998 då till han till en början axlade ansvaret för varumärket Casillero del Diablo. 2005 grundades Viña Maycas del Limarí med Marcelo Papa i spetsen. Ljuset, de kalkrika lerjordarna, morgondimman och de svala havsvindarna som är karaktäristiskt för Limarí-dalen fick Marcelo att till en början benämnda det då nystartade projektet för ”Magic Valley”.

Limarí Valley

Limarí kännetecknas av ett medelhavsklimat med havsinfluenser i form av svala vindar samt camanchaca-marindimman som sveper in i dalen under morgontimmarna via Limarí-floden och svalkar vingårdarna i den annars varma regionen. Morgondimman och de svala havsvindarna förlänger druvornas mognadsprocess vilket ger viner med en hög koncentration och god fräschör. Kalkrika lerjordar bidrar i sin tur med en tydlig mineralkaraktär i vinet. I Limarí odlas framförallt Chardonnay samt Pinot Noir-druvor.

Inka-influenser

Inkariket sträckte sig under sin stortid (1200-1500-talet) över 4,000 km från Cusco i Peru och söder ut längst med Anderna ner över Colombia, Ecuador, Peru, Bolivia, Chile och Argentina och täckte ett område på mer än 3 miljoner kvadratkilometer. Limarí hörde till vad inkafolket kallade det ”södra kungariket”, området var betydande på grund av sin tillgång på mineraler så som koppar, guld och turkosa halvädelstenar.

Influenserna från inkafolket i området är tydliga än i dag med bland annat stenlämningar samt terrassodlingssystem. Maycas betyder ”odlingsmarker” på Quechua (inkaspråket) och var tillsammans med ”Inti” (=solen) kulturens grundpelare och man skapade den berömda solkalendern som används än i dag.

SE VINER