Sydafrikansk nyhet! Welmoed Shiraz Pinotage

Ett Fairtrade-vin i praktisk 2-litersbox finns nu på Systembolagets butikshyllor. Detta rödvin i klassisk matvänlig stil står sig fint till sommarens grillmiddagar, eller varför inte som ett bättre ”husvin” på segelbåten?

70 procent Shiraz garanterar en generös och kryddig smak medan 30 procent Pinotage bidrar med bärig fräschör. Pinotage är Sydafrikas egen blå druva, en korsning mellan Pinot Noir och Cinsault som främst odlas i Stellenbosch och Kapprovinsen.

Welmoed Shiraz Pinotage har en rik, fruktig doft av svarta vinbär och körsbär samt inslag av lakrits, fat och torkade örter. Medelfyllig munkänsla med avrundade tanniner och långt, kryddigt avslut. Prova till ryggbiff med rostad zucchini och aubergine eller till kycklingburgare med bbq-sås.

Boxen lanserades den 1 juni i alla Systembolagets butiker, se produktsidan här.

Welmoed Shiraz Pinotage BiB, 2L
Art.nr. 2601
Pris: 199 kr
Årgång: 2019
Socker: 3 g/l
Syra: 6 g/l
Alkoholhalt: 13,5 %
Ursprung: Western Cape

Stellenbosch Vineyards ligger i hjärtat av Sydafrikas vinindustri, det bildsköna Stellenbosch. Här produceras toppviner av Cabernet Sauvignon, Shiraz och Chardonnay samt den lokala druvsorten Pinotage. Stellenbosch Vineyards företräder en modern, minimalistisk vinmakning, där man behandlar vinerna ytterst varsamt för att framhäva druvorna och ursprunget på bästa sätt.