Salvaje är tillbaka

Missa inte Salvaje Syrah Roussanne – ett chilenskt vin med inspiration från Norra Rhône, framställt helt utan tillsatser. 3000 flaskor av årgång 2019 släpps i Systembolagets tillfälliga sortiment den 24 juni.

Salvaje 2019 bjuder på en frisk doft av vildhallon, björnbär, saltlakrits och viol. Vinet är medelfylligt med smak av vilda bär och örter, silkiga tanniner och en elegant fruktsyrlig finish. Prova till rätter av ljust kött, gärna smaksatta med medelhavsörter, citron och svarta oliver.

Salvaje 2019
Art.nr: 91240
Pris: 129 kr
Alk.: 13,5 %
Lagring: 5 månader på ståltank
Syra: 4,68 g/l
Socker: 1,74 g/l
SO2 vid buteljering: 0,00 g/l
Ursprung: La Quebrada Vineyard, Casablanca

Salvaje är det första naturvin som produceras av chilenska producenten Emiliana Organic Vineyards och 2019 är den femte årgången som lanseras. Druvorna till Salvaje odlas vid foten av de chilenska kustbergen i Casablanca-dalen, där rankorna växer 380 m.ö.h i sydvästlig sluttning. Här är marken väldränerad och består av djup sandig blandjord. Casablancas kustnära läge påverkar druvorna positivt med svalkande vindar och dimmor från Stilla havet och Humboldtströmmen.

Vad är ett naturvin?

Naturlig vinmakning innebär att druvorna odlas ekologiskt eller biodynamiskt (utan kemiska bekämpningsmedel eller kemiskt gödsel) och jäser med hjälp av naturligt förekommande jäst. Inga tillsatser får förekomma, med undantag för en liten mängd sulfit. Vinet får heller inte utsättas för hård mekanisk påverkan. Att tillverka ett bra naturvin är ett tidskrävande arbete, där en hög druvkvalitet och renlighet är a och o. Det finns ingen certifiering eller officiell märkning för naturvin, men gemensamt för alla naturvinsproducenter är strävan efter en så liten påverkan som möjligt på vinet.

Emiliana Organic Vineyards

Vinhuset Emiliana Organic Vineyards grundades 1986 och är i dag världens största producent av ekologiska viner. Emilianas arbete baseras på de två grundläggande principerna; omsorg om miljön och respekt för de anställda. Läs gärna mer här.