Nyhet! Adobe Reserva Malbec

Från och med 1 december finns en ekologisk, chilensk malbec på Systembolagets hyllor. Malbecdruvan – med ursprung i sydvästra Frankrike – har gjorts världsberömd av grannlandet Argentina, men även på den chilenska sidan Anderna finns utmärkta odlingsförhållanden för denna intensivt blå druvsort.

– Vi är glada över att äntligen kunna erbjuda det här vinet på den svenska marknaden, säger Alejandro Mitarakis, marknadschef på Emiliana Organic Vineyards. Adobe Reserva Malbec är ett lysande exempel på hur vi genom ekologiska jordbruksmetoder och ”rätt druva på rätt plats” kan skapa viner med karaktär, utan att de behöver kosta mycket för slutkonsumenten.

Adobe Reserva Malbec har en druvtypisk doft av mörka bär som plommon, bigarråer och björnbär samt inslag av färska örter och cederträ. Stilen är elegant med medelfyllig munkänsla, silkeslena tanniner och en lång, fruktsyrlig avslutning. Servera vid en temperatur mellan 15-17 grader till salvia- och timjankryddad lammfilé eller ankbröst med plommonsås.

Adobe Reserva Malbec
Art.nr: 2520
Pris: 79 kr
Årgång: 2017
Ursprung: Rapel Valley
Vinmakare: Emilio Contreras
Lagring: 40 % av vinet har lagrats på 225 liters franska ekfat i 6 månader.
Syra: 5,42 g/l
Socker: 5,60 g/l
Alkoholhalt: 13,5 %
Vinet är ekologiskt samt veganvänligt och kommer i klimatsmart lättviktsflaska.

SYSTEMBOLAGET

Druvorna till Adobe Reserva Malbec är odlade i Rapel Valley, som ligger söder om Maipodalen och sträcker sig mellan Anderna i öst och Stilla havet i väst. Dalen har ett tydligt medelhavsklimat med fyra väldefinierade årstider. Somrarna är varma och torra vilket gör att druvorna får mogna ostört, något som är särskilt gynnsamt för blå druvsorter som Cabernet Sauvignon och Malbec. Dalen svalkas under de varma perioderna av vindar från Stilla havet medan Rapel-floden bidrar med friskt och mineralrikt smältvatten från Anderna.

Om producenten:
Emiliana Organic Vineyards grundades 1986 och har kommit att bli världens största producent av ekologiska viner. Hos Emiliana är man övertygade om att hållbara, ekologiska och biodynamiska jordbruksmetoder skapar friskare och mer produktiva vingårdar som i sin tur ger högre druvkvalitet och viner med en unik karaktär. Vinhusets arbete baseras på två grundläggande principer: omsorg om miljön och respekt för de anställda.

Är du vinskribent och önskar varuprover, kontakta asa.wallstrom@vctsweden.com.