Legenden fortsätter – två spännande nyheter från djävulens källare

Den 1 juni lanseras Casillero del Diablo Reserva Especial Chardonnay och Casillero del Diablo Reserva Especial Merlot. De två vinerna kommer att komplettera Reserva-linjen som sedan tidigare finns i Systembolagets sortiment. I Reserva Especial ligger fokus på terroir, d.v.s. druvornas ursprung och hur dess klimat och jordmån har påverkat slutprodukten. Vindistrikten Maule och Rapel har båda sina karaktäristiska egenskaper.

Casillero del Diablo Reserva Especial Chardonnay
Art.nr: 6459-01
Pris: 79 kr
Årgång: 2017
Druvkomposition: 97 % Chardonnay, 2 % Pinot Blanc, 1 % Pinot Grigio
Syra: 4,5 g/l
Socker: 1,7 g/l
Alkoholhalt: 13,5 %
Framställning: 25 % av vinet har jäst på franska ekfat.

Systembolaget

Doft och smak: Inbjudande doft av tropisk frukt, stenfrukt, lime och en hint av vita blommor. Medelfylligt och fruktigt vin med en bra fräschör. Medellång eftersmak av citrus och äpple. Utmärkt till fågel, vitt kött samt vegetariska rätter.

Ursprung: Druvorna odlas i Rapel, 140 km söder om Chiles huvudstad Santiago. I Rapel är jorden rik på röd lera och granit vilket bidrar med mineralitet och aromatiska inslag samtidigt som närheten till stilla havet och dess svalkande vindar kyler ner druvorna vilket ger vinet en uppiggande fräschör.

Casillero del Diablo Reserva Especial Merlot
Art.nr: 6604-01
Pris: 79 kr
Årgång: 2017
Druvkomposition: 52 % Merlot, 45 % Carmenere, 3 % Malbec
Syra: 5,2 g/l
Socker: 2,25 g/l
Alkoholhalt: 14 %
Lagring: 100 % av vinet har lagrats på franska och amerikanska ekfat i 10 månader.

Systembolaget

Doft och smak: Rik doft av mörk frukt så som mörka körsbär och björnbär samt inslag av örter. Ett smakrikt vin med bra struktur, bra fräschör och runda tanniner. Eftersmaken är lång och bjuder på toner av mörk frukt, örter samt en hint av vanilj. Passar bra till kryddigare och mustiga maträtter så som en gryta eller grekisk moussaka.

Ursprung: Druvorna odlas i Maule, 300 km söder om Santiago. Även här är jorden rik på lera och granit vilket ger vinet en bra struktur. Det kustnära läget ger druvorna svalka samtidigt som de soltimmarna är många vilket bidrar till elegans, bra syra och smakrik frukt.

Legenden om Casillero del Diablo föddes för över hundra år sedan då Don Melchor de Concha y Toro, grundaren av vinhuset Concha y Toro, lade beslag på ett parti av det finaste vin han någonsin tillverkat. För att hålla främlingar borta från denna exklusiva reserva spred han ryktet om att djävulen hade sin boning i vinkällaren. Ryktet spred sig med eldens hastighet och sedan dess vågar sig ingen oinbjuden i närheten av källaren. Därav namnet Casillero del Diablo: Djävulens Källare.