GÊ 2014 finns nu för beställning

Nu lanseras den nya årgången av GÊ i Systembolagets beställningssortiment. GÊ är det chilenska vinhuset Emilianas ikonvin och produceras helt enligt biodynamiska principer. GÊ – grekiska för mark/jord – är en hyllning till marken där druvorna odlas och till det jordbruksarbete som utförts på platsen i generationer. Det är ett komplext vin med stor personlighet.

GÊ 2014
Art.nr: 79384
Pris: 499 kr
Druvkomposition: 45 % Syrah, 40 % Carmenere, 15 % Cabernet Sauvignon
Ursprung: Los Robles, Colchagua Valley
Lagring: Vinet har lagrats i 16 månader, 80 % på franska ekfat (50 % nya, 50 % andra användningen), resterande 20 % i äggformade cementtankar
Alkoholhalt: 14,5 %
Socker: 2,19 g/l
Syra: 4,84 g/l
Vinmakare: Alvaro Espinoza & Noelia Orts
Total produktion: 11,000 flaskor
Lagringspotential: 10 år

Utmärkelser
Tim Atkin (UK) – 95 poäng
Descorchados Guide (Chile) – 94 poäng
James Suckling – 95 poäng

Vingården Los Robles
Los Robles har fått sitt namn från de mäktiga ekarna som växer där och som genom sin skyddande inverkan gör vinodling möjlig på platsen. Vingården ligger i söderläge på 245 meters höjd i sluttningen av det berg som löper längst med hela Colchagua-dalen, från bergskedjan Anderna och ut till Stilla havet. Söderläget gör att vingården skuggas något tidigare än övriga delar av dalen under sommareftermiddagarna. Den lägre temperaturen ger en långsammare druvmognad vilket skapar en fin balans mellan aromer, syra och alkohol.

Säsongen 2013-2014 påverkades av La Niña-effekten, med låg nederbörd (300 mm) samt extremväder i form av polarfrost under våren innan de blå druvorna hade börjat knoppa. Resultatet blev färre druvklasar och mindre bär vilket gav en mer koncentrerad druvmust. Oktober till mars bjöd på högre temperaturer än vanligt vilket resulterade i en tidig skörd, men tack vare den torra våren och sommaren kunde druvorna skördas i utmärkt skick.

Los Robles var Emilianas första vingård att 2001 bli ekologiskt certifierad och 2003 biodynamiskt certifierad. På Los Robles strävar man efter biologisk mångfald och här odlas därför medicinalväxter, lokala blommor och fruktträd som samexisterar med alpackor, rävar och vilda fåglar. 2008 blev Los Robles även certifierad koldioxidneutral.

Om du vill veta mer om vad biodynamisk odling innebär, läs gärna mer här.