Fetzer Vineyards firar 50 år!

1958 köpte Barney och Kathleen Fetzer en 300 hektar stor gård i Mendocinos Redwood Valley. Paret började sälja druvor till hobbyvinmakare i området, men insåg snart att vinodlingen var en sann passion och 1968 sålde de sitt första egna kommersiella vin. Fetzer Vineyards var fött.

Barney och Kathleen fick elva barn och tillsammans byggde de upp Fetzer Vineyards. Barnen tog över företaget när Barney gick bort 1981. Den andra generationen Fetzers var framgångrika och företaget växte, till stor del tack vare Barneys köp av gården ”Sundial Ranch” där han tänkt odla Chardonnay – en idé som barnen förvaltade. Timingen kunde inte vara bättre, Chardonnay blev under 80-talet den stora vintrenden och Fetzers Sundial Chardonnay blev en hit

På Fetzer hade man tidigt ett ekologiskt tänkande och företaget ses i dag som pionjärer inom hållbar vinproduktion. Det hållbara synsättet är integrerat genom hela vinframställningen: i energin som används, i materialet som köps in och i investeringarna på vingårdarna. 100 % av Fetzers egen vinodling är ekologisk sedan 1984 och man arbetar kontinuerligt för att utveckla hållbara metoder inom miljö och socialt ansvarstagande. På Fetzer menar man att ju bättre harmonin är mellan vinframställningen och miljön, desto bättre blir kvaliteten på vinerna.

På Systembolaget finns sedan 2011 Fetzer Sundial Chardonnay på 1,5-liters bag-in-box. Även Mia Parneviks viner RED by Parnevik och WHITE by Parnevik är producerade av Fetzer Vineyards.

Läs mer på Fetzer Vineyards webbplats.