Favorit i repris – Salvaje är tillbaka i det tillfälliga sortimentet

Den 16 februari lanseras återigen det chilenska naturvinet Salvaje i Systembolagets tillfälliga exklusiva sortiment. Salvaje 2016 lanserades i april förra året och blev en försäljningssuccé. 30 % av de 2,500 lanserade flaskorna sålde slut på bara en dag och inom loppet av två veckor var hela volymen slutsåld.

Salvaje är det första naturvin som produceras av chilenska producenten Emiliana Organic Vineyards och 2017 är den tredje årgången som lanseras. Druvorna odlas vid foten av de chilenska kustbergen i Casablanca-dalen. Rankorna växer 380 m.ö.h i sydvästlig sluttning. Här är marken väldränerad och består av djup sandig blandjord. Casablancas kustnära läge påverkar druvorna positivt med svalkande vindar och dimmor från Stilla havet och Humboldtströmmen.

Salvaje 2017 bjuder på en frisk doft av vildhallon, mörka körsbär, lakrits och viol. Vinet är medelfylligt med smak av vilda bär och örter. Balanserat med väl integrerad syra, mjuka tanniner och elegant finish. Passar utmärkt till rosmarinkryddat lamm med chévretoppade rotfrukter.

Salvaje 2017

Art.nr: 99378-01
Pris: 129 kr
Alk.: 13,5 %
Lagring: 5 månader på ståltank
Syra: 5,28 g/l
Socker: 2,94 g/l
SO2 vid buteljering: 0,001 g/l
Ursprung: La Quebrada Vineyard, Casablanca
Antal flaskor: 3000 st
Total produktion: 13,000 flaskor

Utmärkelser:

Betyg 5 – ”Med norra Rhônedalen som inspiration har chilenska ekoproducenten Emiliana gjort ett naturvin utan tillsatt svavel. Oväntat bra och häpnadsväckande aromatiskt med typiska aromer av viol, svartpeppar och hallon. Mycket lik den franska förebilden plus extra frukt. Läge för gryta eller soppa med rosmarin och vita bönor.” – Alf Tumble, Dagens Nyheter, 2018-02-01

Bra köp! ”Fruktstinn och framfusig i enkel men rätt charmig stil. Sötaktig frukt. Bra sommarvin när grillen åker fram.” – Andreas Grube & Håkan Larsson, Allt om Vin, 2018-01-25

93 poäng – Tim Atkin (Master of Wine)

”Tät och koncentrerad smak, inslag av blåbär, björnbär, lagerblad och peppar.” – Allt om Mat (2018-02-09)

”…bra köp med kraft, struktur och fruktighet. Bra och trevlig att dricka nu till mat…” – vinbanken.se, Elke Jung (2018-02-11)

Vad är ett naturvin?

Ett naturvin är ett så kallat naturligt vin vilket innebär att druvorna odlas ekologiskt eller biodynamiskt (utan kemiska bekämpningsmedel och kemiskt gödsel), och jäser med hjälp av naturligt förekommande jäst. Inga tillsatser får förekomma, med undantag för en liten mängd sulfit. Vinet får heller inte utsättas för hård mekanisk påverkan.

Att tillverka ett bra naturvin är ett tidskrävande arbete, där en hög druvkvalitet och renlighet är a och o. Det finns ingen certifiering eller officiell märkning för naturvin, men gemensamt för alla naturvinsproducenter är strävan efter en så liten påverkan som möjligt på vinet.

Emiliana Organic Vineyards

Vinhuset Emiliana Organic Vineyards grundades 1986 och är i dag världens största producent av ekologiska viner. Emilianas arbete baseras på de två grundläggande principerna; omsorg om miljön och respekt för sina anställda. Läs gärna mer här.

PRODUKTBLAD