Don Melchor 2020 – nu i Systembolagets beställningssortiment

 

Nu lanseras en ny årgång av ikonvinet Don Melchor i begränsad upplaga om 480 flaskor i Systembolagets beställningssortiment. Drick nu eller lagra i upp till 35 år.

Varje ny årgång av Don Melchor uppmärksammas av välrenommerade vinkritiker världen över. Tidskriften Club Oenologique magazine ger exempelvis Don Melchor 2020 94 poäng och skriver att vinet är en av de bästa Bordeaux-blenderna utanför Bordeaux.

Växtsäsongen 2020 var både varmare och torrare än normalt. De varma temperaturerna ledde till en tidig skörd av högkvalitativa druvor med bra balans och struktur. Trots de höga dagstemperaturerna så var temperaturen nattid lägre än normalt vilket förklarar en endast något högre medeltemperatur. Don Melchor 2020 beskrivs av Don Melchors vinmakare Enrique Tirado som ”karaktärsfull och energisk”.

”Årgång 2020 visar på dualiteten av Puente Alto, det finns energi och fräschör och koncentration och mognad på samma gång.”
– Enrique Tirado

Don Melchor 2020
Art.nr: 53397
Pris: 1199 kr
Druvkomposition: 92 % Cabernet Sauvignon, 6 % Cabernet Franc, 1 % Merlot, 1 % Petit Verdot
Alk: 14,5 %
Syra: 3,53 g/l
Lagring: 15 månader på gamla och nya franska ekfat
Ursprung: Don Melchor Vineyard, D.O Puente Alto, Alto Maipo Valley, Chile
Producent: Viña Don Melchor
Doft & smak: Elegant, aromatiskt och komplext med välbalanserade tanniner och toner av röda bär och blommor. 
Prova till: Ugnsbakat lamm eller viltkött som serveras med rödvinssås, svamp och färska örter.

PRODUKTBLAD

Utmärkelser:
Descorchados: 96 poäng
James Suckling: 97 poäng & plats 19 på listan ”Top 100 Chilean wines”
Tim Atkin: 96 poäng
Janis Robinson: 18 poängDecanter: 92 poäng
Wine Spectator: 95 poäng
Vinous: 95 poäng
Magazine Club Oenologique: 94 poäng

Artiklarna finns att läsa i sin helhet på Don Melchors hemsida.

Om Don Melchor:
1987 lanserades den första årgången av Don Melchor, vars namn är uppkallat efter grundaren av Viña Concha y Toro; Don Melchor Concha y Toro. Don Melchor är ett av Chiles mest välrenommerade viner som sedan 2020 står på egna ben under vinhuset Viña Don Melchor. Druvorna odlas på vingården Puente Alto, belägen i ett av de svalaste zonerna i Alto Maipo, 650 meter över havet vid foten av Anderna. Här råder utmärkta förhållanden med väldränerad jord, stor temperaturskillnad mellan dag och natt samtidigt som det sveper in svalkande vindar från bergen. Vinrankorna har en genomsnittsålder på över 30 år. Årgång efter årgång strävar vinmakarna efter att skapa perfektion, ett vin i total balans som ger uttryck för det bästa som regionen Puente Alto har att erbjuda.

SYSTEMBOLAGET